Francuski krem z pora

0 (0 ocen)

Krem jest bardzo zdrowy i na dodatek dość tani.

Składniki:

  • 1l rosołu,
    30 dag pora,
    1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka,
    1/2 kg ziemniaków,
    2 łyżki margaryny,
    sok z 1/2 cytryny,
    sól, pieprz,
    liść laurowy,
    szczypta gałki muszkatołowej i kolendry,
    200 ml śmietany 18%,
    żółtko,
    tosty.

Francuski krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, por w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, dodać drobno pokrojone mięso. Następnie dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na malym ogniu.
  • 2. Dodać 2/3 śmietany, zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem, wmieszać do zupy.
  • 3. Foremką do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako dodatek do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy