1l rosołu,
30 dag pora,
1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka,
1/2 kg ziemniaków,
2 łyżki margaryny,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz,
liść laurowy,
szczypta gałki muszkatołowej i kolendry,
200 ml śmietany 18%,
żółtko,
tosty.
Francuski krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, por w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, dodać drobno pokrojone mięso. Następnie dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na malym ogniu.
2.Dodać 2/3 śmietany, zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem, wmieszać do zupy.
3.Foremką do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako dodatek do zupy.
Komentarze