Francuskie ciasteczka waniliowo-porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodycz ciasta francuskiego i serka waniliowego przełamuje kwaskowata nuta dżemu porzeczkowego - połączenie idealne!

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto francuskie - 1 płat
    Nadzienie: serek homogenizowany waniliowy, dżem porzeczkowy
    Do posmarowania: 1 białko, cukier (opcjonalnie)

Francuskie ciasteczka waniliowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów.
    Połowę każdego kwadratu posmarować serkiem, na to nałożyć dżem.
    Na drugiej połowie zrobić 3-4 nacięcia.
    Kwadraty skleić w prostokąty (nacięcia pozostawić na górze).
    Brzegi ciasteczek docisnąć widelcem.
    Ciastka przełożyć na blaszkę.
    Wierzch i boki posmarować białkiem, można jeszcze posypać je cukrem.

    Piec w temp. 180 stopni około 25 minut - do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy