Babcia sama robiła ciasto francuskie, a potem częstowała nas takimi pysznościami... Mawiała: tylko mąka, masło i trochę "z ogrodu" (dziadkowie na ogrodzie mieli zarówno owoce, jak i warzywa)
Francuskie paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na pół. Jedną połówkę smarujemy ulubionym sosem pomidorowym wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym żółtym serem.
Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy.
Kroimy w paski szerokości 1 cm, chwytamy za końce i skręcamy w przeciwne strony. Skręcone paski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Pieczemy ok 15 minut w temp. 220 st.C do czasu zrumienienia.
Zamiast sosu pomidorowego możemy posmarować ciasto francuskie ulubionym dżemem i mamy słodki podwieczorem zamiast słonego...
Komentarze