Francuskie paluszki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Babcia sama robiła ciasto francuskie, a potem częstowała nas takimi pysznościami... Mawiała: tylko mąka, masło i trochę "z ogrodu" (dziadkowie na ogrodzie mieli zarówno owoce, jak i warzywa)

  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - sos pomidorowy: 4 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser: 5 dekagramów

Francuskie paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie paluszki 1. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na pół. Jedną połówkę smarujemy ulubionym sosem pomidorowym wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym żółtym serem.
    Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy.
    Kroimy w paski szerokości 1 cm, chwytamy za końce i skręcamy w przeciwne strony. Skręcone paski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Pieczemy ok 15 minut w temp. 220 st.C do czasu zrumienienia.

    Zamiast sosu pomidorowego możemy posmarować ciasto francuskie ulubionym dżemem i mamy słodki podwieczorem zamiast słonego...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy