FRANCUSKIE ZAWIJASY

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne,chrupiące i bardzo uzależniające... :)

  • 30 min

Składniki:

  • -2 opakowania ciasta francuskiego
    -3-4 łyżki białego cukru
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1/2 łyżki cynamonu

Francuskie zawijasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie zawijasy 1. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy płat ciasta francuskiego posypujemy cukrem z obydwu stron. Wałkujemy delikatnie z każdej strony, aby mieszanka cukru i cynamonu dobrze się przykleiła do ciasta. Płaty zwijamy wzdłuż do środka tak, aby powstały ruloniki. Kroimy w plastry ok.1cm, i wałkując, delikatnie je spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy zawijasy, pamiętając o odstępach. Pieczemy ok.10 min a następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy, aż się zrumienią, a cukier ładnie skarmelizuje, ok. 8min.

Porady

Najlepiej piec na 2-ej półce od góry, należy uważać, aby nie były zbyt długo w piekarniku, bo cukier może się przypalić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy