Francuz ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka francuskie ze śliwką podane.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - arkusz ciasta francuskiego: 1 sztuka
    - śliwki węgierki: 24 sztuk
    - cukier (płaskich): 12 łyżeczek
    - cukier puder do obsypania (opcjonalnie): 3 łyżki

Francuz ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki  w cieście 2 1. Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C
    Z ciasta francuskiego wycinamy 12 kwadratów.
    śliwki opłukane, przecinamy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, następnie połówki kroimy w plasterki.
    Na kwadratach układamy półplasterki śliwek tworząc kształt kwiatka (u mnie 2 śliwki na jeden kwadrat potrzebowałam)
    Ciastka obsypujemy cukrem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
    Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy