Franfalle z Piri Piri (na ostro)

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kto lubi ostre dania niech wypróbuje tego. Polecam bardzo smaczne

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag makaronu franfalle (kokardki) ,
    0,5 kg mięsa mielonego,
    1 puszki pomidorów,
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sos piri piri wg. uznania
    2 duże cebula,
    1 ząbek czosnku,
    30 dag sera żółty mozzarella lub gouda,
    sól, pieprz, olej do smażenia

Franfalle z piri piri (na ostro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso mielone i cebulę oraz czosnek smażyć ok. 25 minut. Kolejno dodać pomidory, przecier pomidorowy, sos piri piri, przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • układamy warstwowo 2. Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian. Pierwsze makaron, sos z mięsem oraz ser i tak do momentu wykorzystania wszystkiego.
  • kroimy w plastry i gotowe 3. Zapiekamy około 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 180, aż ser się rozpuści.

Porady

dla smakoszy mocnych smaków, polecam do tego dania butelkę wody:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy