Kto lubi ostre dania niech wypróbuje tego. Polecam bardzo smaczne
50 min
Składniki:
50 dag makaronu franfalle (kokardki) ,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 puszki pomidorów,
2 łyżki przecieru pomidorowego
sos piri piri wg. uznania
2 duże cebula,
1 ząbek czosnku,
30 dag sera żółty mozzarella lub gouda,
sól, pieprz, olej do smażenia
Franfalle z piri piri (na ostro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso mielone i cebulę oraz czosnek smażyć ok. 25 minut. Kolejno dodać pomidory, przecier pomidorowy, sos piri piri, przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian. Pierwsze makaron, sos z mięsem oraz ser i tak do momentu wykorzystania wszystkiego.
3.Zapiekamy około 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 180, aż ser się rozpuści.
Porady
dla smakoszy mocnych smaków, polecam do tego dania butelkę wody:)
Komentarze