Frittata sycylijska

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca warzywna frittata.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - różyczki brokuł: 20 dekagramów
    - marchewka: 10 dekagramów
    - cebula: 10 dekagramów
    - kukurydza z puszki: 4 łyżki
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - listki natki selera: 3 sztuki
    - tarty ser pecorino: 2 łyżki
    - oliwa: 4 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Frittata sycylijska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły opłukać i osączyć. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Natkę pietruszki i listki selera umyć, osuszyć i grubo posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć brokuły, marchewkę, kukurydzę, cebulę, liście selera i natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem oraz solą i smażyć 10 min na małym ogniu (można podlać małą ilością wody). Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Jajka przyprawić pieprzem i solą, roztrzepać z pecorino i wymieszać z warzywami. Pozostałą oliwę rozgrzać na drugiej patelni i smażyć masę jajeczno-warzywną. Gdy spód się zrumieni zdjąć z ognia i wstawić do nagrzanego piekarnika i dopiec frittatę na opcji grill. Podawać z sałatą i białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy