Frittatki mocno nadziane

0 (0 ocen)

  • 35 min

Świetna alternatywa dla omletu, lżejsza, bo nie smażona, lecz pieczona. W zasadzie można dodać wszystko na co macie ochotę lub co jest obecnie w lodówce.

  • 35 min

Składniki:


  • jajka [3 szt.]
    pieczarki [2 szt.]
    por [8 plastrów]
    papryka [2 plastry]
    pietruszka [1 pęczek] (KILKA LISTKÓW)
    oregano [1 szczypta] (do posypania)
    szynka [60 g]
    ser [30 g]
    sól [1 szczypta]
    pieprz [1 szczypta]

Frittatki mocno nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frittatki - przygotowanie 1. Jajka roztłuc, doprawić solą i pieprzem.
    Pieczarki i pora pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni (można użyć surowych, jeżeli ktoś liczy kalorie). Szynkę i paprykę pokroić w kostkę, ser starkować, pietruszkę posiekać.
  • 2. Jajka wlać do połowy foremki (ja użyłam silikonowych, frittatki ładnie z nich wyjdą, nie potrzeba papilotek).
    Do jajek wrzucamy najpierw pora z pieczarkami, potem szynkę, paprykę, posypujemy pietruszką, startym serem i szczyptą oregano.
  • frittatki mocno nadziane 3. Wstawiamy mini frittaty do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni (wstawiałam do zimnego piekarnika, na pieczenie bez nawiewu). Frittatki będą gotowe, gdy ser się przypiecze, one same lekko urosną i zaczna odstawać od formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy