Świetna alternatywa dla omletu, lżejsza, bo nie smażona, lecz pieczona. W zasadzie można dodać wszystko na co macie ochotę lub co jest obecnie w lodówce.
Frittatki mocno nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztłuc, doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki i pora pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni (można użyć surowych, jeżeli ktoś liczy kalorie). Szynkę i paprykę pokroić w kostkę, ser starkować, pietruszkę posiekać.
2.Jajka wlać do połowy foremki (ja użyłam silikonowych, frittatki ładnie z nich wyjdą, nie potrzeba papilotek).
Do jajek wrzucamy najpierw pora z pieczarkami, potem szynkę, paprykę, posypujemy pietruszką, startym serem i szczyptą oregano.
3.Wstawiamy mini frittaty do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni (wstawiałam do zimnego piekarnika, na pieczenie bez nawiewu). Frittatki będą gotowe, gdy ser się przypiecze, one same lekko urosną i zaczna odstawać od formy.
Komentarze