Galaretka drobiowa

0 (0 ocen)

Dobry pomysł na wykorzystanie reszty rosołu i mięsa, które z niego zostało

Składniki:

  • 1.Litr rosołu
    2.Dwa ugotowane w rosole spore udka
    3.Dwie czubate łyżki groszku konserwowego
    4.Dwie ugotowane marchewki
    5.5 łyżeczek żelatyny
    6. Przyprawy: 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy z przyprawami-zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wyjmujemy przyprawy i dodajemy żelatynę- mieszamy do rozpuszczenia. Mięso obieramy i drobno kroimy, groszek osączamy, marchewkę kroimy w kostkę. Do czterech bulionówek poj. 330 ml. dajemy po jednym liściu, ziarnku ziela i po dwa ziarenka pieprzu. Marchewkę i groszek rozkładamy do bulionówek, dodajemy pokrojone mięso i zalewamy rosołem z żelatyną. Wstawiamy do chłodu, żeby stężało.

Porady

Uwaga! Przed podaniem usuwamy przyprawy!

Komentarze

Podobne przepisy