Galaretka z białego wina

0 (0 ocen)

Galaretka z wina, kto by pomyślała że jest taka smaczna

Składniki:


  • 300 ml wina (białe półwytrawne)
    150 ml wody
    30 g cukru brązowego
    70 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    150 ml kremówki
    1 łyżka cukru pudru

Galaretka z białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy