Galaretka z wina, kto by pomyślała że jest taka smaczna
Składniki:
300 ml wina (białe półwytrawne)
150 ml wody
30 g cukru brązowego
70 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
150 ml kremówki
1 łyżka cukru pudru
Galaretka z białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Komentarze