Galaretka z coli z karmelizowanym popcornem

0 (0 ocen)

Na drugi dzień na wniosek mojej rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje galaretki:

    250 ml coli

    100 ml słodkiego, wina musującego

    2-3 łyżeczki żelatyny


    Składniki na bitą śmietanę:

    250 ml śmietanki 30 %

    1 łyżka cukru pudru

    2 szczypty kardamonu


    Składniki na karmelizowany popcorn:

    1 szklanka popcornu

    1 łyżka masła

    1 łyżka miodu


    Dodatkowo:

    1 owoc papai albo marakui

Galaretka z coli z karmelizowanym popcornem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. colę podgrzewamy, dodajemy do niej wino musujące oraz żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia następnie wlewamy do pucharków. Galaretkę chłodzimy w lodówce do stężenia.
  • 2. W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder oraz kardamon.
  • 3. W rondelku podgrzewamy masło oraz miód. Dodajemy popcorn i mieszamy, żeby każde ziarenko obtoczyło się w karmelu. Popcorn odstawiamy do przestygnięcia.
  • 4. Finał: Bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią pucharki z galaretką. Następnie bitą śmietanę posypujemy karmelizowanym popcornem. Całość deseru uwieńczamy plasterkiem papai albo marakui.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy