Na drugi dzień na wniosek mojej rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości.
Galaretka z coli z karmelizowanym popcornem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.colę podgrzewamy, dodajemy do niej wino musujące oraz żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia następnie wlewamy do pucharków. Galaretkę chłodzimy w lodówce do stężenia.
2.W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder oraz kardamon.
3.W rondelku podgrzewamy masło oraz miód. Dodajemy popcorn i mieszamy, żeby każde ziarenko obtoczyło się w karmelu. Popcorn odstawiamy do przestygnięcia.
4.Finał: Bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią pucharki z galaretką. Następnie bitą śmietanę posypujemy karmelizowanym popcornem. Całość deseru uwieńczamy plasterkiem papai albo marakui.
Komentarze