Muffiny z karmelowym popcornem i budyniem

0 (0 ocen)

Słodko-słony smak delikatnie muśnie kubki smakowe nie jednego krytyka kulinarnego.

Składniki:

  • Składniki:
    -380g mąki,
    -150 ml wody,
    -150g masła,
    -150g cukru,
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -2 jajka,
    -1 budyń,
    -3 łyżki cukru,
    -250ml mleka.

    Karmelowy popcorn:
    -szklanka cukru,
    -1/3 szkl. wody,
    -2 łyżki soku z cytryny,
    -sól,
    -popcorn

Muffiny z karmelowym popcornem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 250ml mleka, odlewamy 50ml i w tym mieszamy cukier i proszek budyniowy, resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Ochładzamy.
    W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, pozostawiamy do schłodzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy wodę i mieszamy. Łączymy susze składniki z mokrymi, dodajemy masło i rozprowadzamy go w cieście.
    Ok 1 cm ciasta wykładamy do foremek, wkładamy czubatą łyżeczkę budyniu i zakrywamy ciastem. Powtarzamy czynność, aż do skończenia się składników. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut.
  • 2. Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę, sok z cytryny i zostawiamy, aż zacznie się rumienić. Nie mieszamy. Jeżeli mamy gotowy popcorn przekładamy go do miski i już gotowym karmelem zalewamy. Od razu mieszamy, by karmel został na popcornie, a nie na dnie naczynia.
    Tak przygotowany popcorn wykładamy na muffinki łyżką drewnianą.

Komentarze

Podobne przepisy