Galaretkowa babka truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Orzeźwiająco-słodka babeczka przypominająca zapach lata

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • -500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
    -2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    - pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
    - pół szklanki gorącej wody
    - 25 g żelatyny

    dodatkowo do ozdoby:
    - śmietanka kremówka i truskawki

Galaretkowa babka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić
  • 3. Formę do babeczek wyłożyć folią spożywczą. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez godzinę w lodówce.

    Po tym czasie gotową babeczkę galaretkową wyłożyć na talerzyk, usunąć folię i przyozdobić kleksem śmietany i truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy