Orzeźwiająco-słodka babeczka przypominająca zapach lata
1 godz. 5 min
Składniki:
-500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
- pół szklanki gorącej wody
- 25 g żelatyny
dodatkowo do ozdoby:
- śmietanka kremówka i truskawki
Galaretkowa babka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić
3.Formę do babeczek wyłożyć folią spożywczą. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie gotową babeczkę galaretkową wyłożyć na talerzyk, usunąć folię i przyozdobić kleksem śmietany i truskawkami.
Komentarze