Łatwe do zrobienia, bardzo ciekawie prezentuje się na stole. Z kilku składników można wyczarować naprawdę ciekawy deser. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci. A na naszym stole nutka optymizmu w pochmurny i zimny, choć majowy dzień.
60 min
Składniki:
*tortownica 21 cm
Składniki:
na warstwę dolną:
1 opakowanie galaretki arbuzowej (Winiary)
150 ml śmietanki kremówki
na warstwę środkową:
2 opakowania galaretki jagodowej (Winiary)
na wierzchnią warstwę:
1 opakowanie galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa)
150 ml śmietanki kremówki
na spód
biszkopty
do dekoracji:
kwiatki z galaretek
kwiatki bzu
liście melisy
Galaretkowa łąka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwaga: aby zrobić kwiatki z galaretki przy przygotowywaniu każdej warstwy odlałam po trochę galaretki do maleńkich silikonowych foremek i umieściłam je w zamrażalniku, aby szybko stężały.
2.Galaretkę arbuzową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić. Na paterze ustawić obręcz z tortownicy, wyłożyć biszkopty. Kremówkę ubić i połączyć z tężejącą galaretką arbuzową. Tężejącą masę wylać na biszkopty i całość umieścić w lodówce. Kiedy stężeje wylać na wierzch galaretkę jagodową. Odstawić do stężenia. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Kremówkę ubić i połączyć z galaretką. Tężejącą masę wylać na galaretkę. Z foremki silikonowej wyjąć kwiatki i powtykać do deseru. Schłodzić. Gotowe ciasto przed podaniem udekorowałam listkami melisy i kwiatkami bzu.
Komentarze