galaretkowa łąka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe do zrobienia, bardzo ciekawie prezentuje się na stole. Z kilku składników można wyczarować naprawdę ciekawy deser. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci. A na naszym stole nutka optymizmu w pochmurny i zimny, choć majowy dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na warstwę dolną:
    1 opakowanie galaretki arbuzowej (Winiary)
    150 ml śmietanki kremówki
    na warstwę środkową:
    2 opakowania galaretki jagodowej (Winiary)
    na wierzchnią warstwę:
    1 opakowanie galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa)
    150 ml śmietanki kremówki
    na spód
    biszkopty
    do dekoracji:
    kwiatki z galaretek
    kwiatki bzu
    liście melisy

Galaretkowa łąka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwaga: aby zrobić kwiatki z galaretki przy przygotowywaniu każdej warstwy odlałam po trochę galaretki do maleńkich silikonowych foremek i umieściłam je w zamrażalniku, aby szybko stężały.
  • 2. Galaretkę arbuzową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić. Na paterze ustawić obręcz z tortownicy, wyłożyć biszkopty. Kremówkę ubić i połączyć z tężejącą galaretką arbuzową. Tężejącą masę wylać na biszkopty i całość umieścić w lodówce. Kiedy stężeje wylać na wierzch galaretkę jagodową. Odstawić do stężenia. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Kremówkę ubić i połączyć z galaretką. Tężejącą masę wylać na galaretkę. Z foremki silikonowej wyjąć kwiatki i powtykać do deseru. Schłodzić. Gotowe ciasto przed podaniem udekorowałam listkami melisy i kwiatkami bzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy