Gąsienica

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gąsienica zjedzona była od zaraz.

  • 20 min

Składniki:

  • ziemniaki 4-5 sztuk
    pierś kurczaka (mielona) ok25 dag
    tarta bułka 2 łyżki
    mleko 3 łyżki
    jajko 1 sztuka
    cebula siekana 1 łyżka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    masło 2 łyżki
    marchew 2 sztuki
    cukier 1 szczypta
    ogórki konserwowe 2 sztuki
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Gąsienica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą, posolić i gotować.
    Do mięsa dodać bułkę tartą, mleko cebulę i jajko.
    Doprawić do smaku i zarobić masę.
    Na patelni rozgrzać olej.
    Wilgotnymi dłońmi formować kuleczki z masy mięsnej, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.
    Marchew obrać, umyć i zetrzeć.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchew, lekko posłodzić i dusić ok. 5 minut.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc.

    Na talerz ułożyć ziemniaki, uklepać kulkę, zrobić wgłębienie i nakładać po kotleciku. W jedną kulkę wbić dwie wykałaczki i na wystające końce zawiesić oczy.
    Na połówki podzielić wykałaczki i zrobić czułka z papryki. Ogórki podzielić i zrobić nogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy