Gąsienica naleśnikowo-szpinakowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Danie zachęca do spróbowania największego niejadka, pełnowartościowe, zawiera wszystkie odżywcze składniki.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    ½ szkl mąki
    ¾ szkl mleka
    sól
    garść szpinaku
    2 łyżeczki masła klarowanego
    ząbek czosnku

     
    Nadzienie;
    ½ op. sereka ricotta
    Do dekoracji:
    Pomidorki koktajlowe
    oliwka czarna
    Kilka listków szpinaku i botwinki oraz bratków

Gąsienica naleśnikowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jajka, mleka i mąki robię ciasto naleśnikowe, odstawiam. Umyty szpinak kroję i przesmażam na połowie masła ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiam solą i po przestygnięciu dodaję do ciasta. Smażę naleśniki na maśle klarowanym, ilość zależy od wielkości patelni. Naleśniki smaruję serkiem ricotta i zwijam ciasno w rulon, kroję na porcje ok 1,5 - 2 cm. Na talerzu udekorowanym listkami botwinki,szpinaku, bratkami i pomidorkami układam ruloniki z naleśników tworząc gąsienice, z pokrojonej oliwki robię oczy, z pomidorka usta, podaję od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy