gąsieniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki są pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu a swoim wyglądem i aromatem zachwycą każdego.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    * 300 g mąki pszennej
    * 20 g świeżych drożdży
    * 200 ml mleka
    * 1 łyżeczka soli
    * 2 płaskie łyżki cukru
    * 3 łyżki oleju
    * szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    * 8 długich, cienkich parówek
    * 150 g żółtego sera
    * 1 jajko do posmarowania bułek
    * przyprawa do pizzy lub zapiekanek

Gąsieniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, szczypte gałki muszkatołowej, drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 30 min). Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków i uformować prostokątne placki.
    2. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga.
    3. Ponacinać "pieroga" w poprzek na ok 1,5cm kawałki zostawiając końce nietknięte.
    4. Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
    5. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
    6. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“ jak na zdjęciu
    7. Gotowe bułeczki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce zachowując dosyć duże odstępy, a następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy lub zapiekanek.
    8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    9. Piec ok 20 min do złocistego koloru.
    10. Na 5 min przed wyjęciem z piekarnika posypujemy żółtym serem.

Porady

Zamiast przprawy do pizzy można użyć ziół prowansalskich lub papryki. Bardzo dobrze smakują z ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy