1.1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, szczypte gałki muszkatołowej, drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 30 min). Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków i uformować prostokątne placki.
2. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga.
3. Ponacinać "pieroga" w poprzek na ok 1,5cm kawałki zostawiając końce nietknięte.
4. Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
5. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
6. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“ jak na zdjęciu
7. Gotowe bułeczki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce zachowując dosyć duże odstępy, a następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy lub zapiekanek.
8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
9. Piec ok 20 min do złocistego koloru.
10. Na 5 min przed wyjęciem z piekarnika posypujemy żółtym serem.
Porady
Zamiast przprawy do pizzy można użyć ziół prowansalskich lub papryki. Bardzo dobrze smakują z ketchupem.
Komentarze