Kolejna szybka zupa, która nie wymaga gotowania i ratuje nas w upalny dzień. Gazpacho to hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem…chleba. Ma bardzo wyrazisty smak, czerwona cebula i czosnek dodają mu ostrości.
30 min
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 ogórek wężowy
½ czerwonej cebuli
3-4 ząbki czosnku
3 kromki pszennego chleba
oliwa
ocet winny z czerwonego wina
sól, pieprz
1.Z chleba odrywam skórkę, miąższ kroję na mniejsze kawałki, wkładam do miski. Czosnek obieram, przekrawam na pół, wkładam do moździerza, dodaję dużą szczyptę soli i ucieram aż powstanie papka. Dodaję ją do chleba, zalewam 5 łyżkami oliwy, mieszam, odstawiam. Pomidory, ogórka i cebulę obieram. Część warzyw kroję w drobną kostkę i odstawiam do późniejszego przyozdobienia. Resztę kroję na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Pokrojone warzywa i papkę z chleba, czosnku i oliwy wrzucam do malaksera i dokładnie blenduję. Przelewam do dużej miski, dodaję 2 łyżki octu winnego, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykrywam i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Podaję w małych miseczkach, wierzch posypuję pozostawionymi do przyozdobienia warzywami.
Komentarze