Glazurowane marchewki

0 (0 ocen)

Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy.

Składniki:

  • 3 sporej wielkości marchewki
    1,5 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
    sól, pieprz

Glazurowane marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki.
  • 2. Gotujemy je w osolonej wodzie około 10-15 minut. Wodę odcedzamy.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło, na które wrzucamy marchewki. Mieszamy by dokładnie pokryły się masłem. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • 4. Dodajemy miód i ocet/cytrynę. Ponownie mieszamy. Trzymamy marchewki na patelni jeszcze kilka minut, aż zaczną brązowieć i się rumienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy