Gnocchi szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne jarskie danie, dla miłośników szpinaku.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku,

    4 ziemniaki,

    2 jajka,

    10 dag mąki,

    2 łyżki mąki ziemniaczanej,

    masło,

    5 łyżek utartego parmezanu,

    sól, szczypta gałki muszkatołowej

Gnocchi szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

    Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut, aż wyparuje woda. Następnie odcedzamy i miksujemy w malakserze.
  • kluski szpinakowe 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, szpinak, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.
  • 3. W garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.
  • 4. Na patelni topimy masło, dodajemy starty parmezan, lekko podgrzewamy razem z kluseczkami i wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy