Szpinakowe gnocchi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam te włoskie kluseczki, a najbardziej smakują mi z pysznym sosikiem. Tym razem do kluseczek dodałam szpinak.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie (450g) rozdrobnionego szpinaku

    - 1 kg ziemniaków

    - 1-2 łyżki roztopionego masła

    -1 jajko

    - około 2 szklanki mąki pszennej

Szpinakowe gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinakowe gnocchi 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać tak długo, aby odparowała większość płynu. Następnie przełożyć na sito i ostudzić.

  • szpinakowe gnocchi 2. Po ostudzeniu dodać do ziemniaków wraz z jajkiem, stopionym masłem i mąką i wyrobić na masę.Z masy odrywać mniejsze kawałki, formować wałeczki i nożem kroić równe kluseczki.
  • szpinakowe gnocchi 3. Aby kluseczki wyglądały jeszcze ładniej można odbić wzorek z ząbków widelca. Gnocchi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Ugotowane podawać z sosem lub gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy