Gofry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne gofry

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    4 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki wody gazowane
    1/szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry brukselskie 1. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w innym naczyniu po czym dodajemy olej wodę i miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość razem miksujemy. Ubite białko dodajemy do całej sy delikatnie mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pieczemy 7 min. Bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia.

Porady

Dodać wody gazowanej aby gofry były bardziej delikatne i puszyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy