Gofry dyniowe

0 (0 ocen)

Gofry w jesiennej odsłonie

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
    5 łyżek masła
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/4 szklanki cukru kryształ
    2 jajka
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    3/4 łyżeczki imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta mielonych goździków
    szczypta soli
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 1/3 szklanki mąki pszennej

Gofry dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przełóż do rondelka i je rozpuść, odstaw na bok.
    Do miski przełóż puree z dyni,dodaj oba cukry i przyprawy. Wymieszaj. Do dyni dodaj mąkę, sodą i proszek do pieczenia i dokładnie połącz.
    W osobnej misce połącz ze sobą mleko,ekstrakt waniliowy,jajka i śmietanę. Przełóż do puree z dyni i połącz. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    Upiecz gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy