Gofry dyniowe

0 (0 ocen)

Chrupiące z wierzchu, delikatne i puszyste w środku, jednym słowem przepyszne. Możemy podawać je z dowolnymi dodatkami. Ja akurat miałam pod ręką banany i truskawki, polecam :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki mleka
    pół szklanki puree z dyni
    1 jajko
    łyżka miodu gryczanego
    łyżka oleju
    łyżka soku z pomarańczy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry dyniowe 1. Wszystkie składniki na gofry miksujemy ze sobą.

    Gofrownicę spryskujemy tłuszczem.

    Do rozgrzanej nakładamy po 3 łyżki masy i pieczemy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :)

Porady

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy