Gofry jogurtowo - cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne z delikatną nutką cytrynową...

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja
    15 dag miękkiego masła
    10 dag cukru
    1/2 łyżeczka startej skórki z cytryny
    szczypta soli
    20 dag mąki
    20 dag jogurtu naturalnego

    PONADTO:

    bita śmietana
    cytryna

Gofry jogurtowo - cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli dokładnie utrzeć .
  • 2. Stopniowo dodawać mąkę i jogurt, aż powstanie gładkie ciasto.
  • 3. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Gofry piec w natłuszczonej gofrownicy.
  • 5. Po upieczeniu wystudzić na kracie.
  • 6. Podawać z bita śmietaną, ozdobić plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy