Gołąbkowe rurki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście, mięso bez zawijania, faszerowane rurki makaronowe w sosie pomidorowym z pierzynką z warzyw.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    • ½ torebki ryżu
    • 1 jajko
    • ½ kapusty
    • 2 duże marchewki
    • 250 g cannelloni
    • 200 g przecieru pomidorowego
    • ½ szk. śmietany 12%
    • 2 łyżki ketchupu
    • Sól
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • 1 łyżka majeranku

Gołąbkowe rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, wsypujemy majeranek. Następnie dodajemy ¼ główki kapusty poszatkowanej i dokładnie mieszamy.
  • rurki 2. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • sos 3. Przygotowujemy sos przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną i jedną szklanką wody. Sosem polewamy rurki makaronowe.
  • warzywa 4. Marchew obieramy myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczach, pozostałą kapustę drobno szatkujemy. Warzywa razem ze sobą mieszamy i układamy na wierzch zapiekanki.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C
  • danie 5. Przed podaniem polewamy ketchupem.
    Gotowe.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy