Golonki najpierw ugotowałam z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości i rozpływało w ustach.
3 godz.
Składniki:
• 3 golonki wieprzowe
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 seler
• 1 cebula
• 4 liście laurowe
• kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
• 1 łyżeczka soli
Marynata do pieczenia
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 0,5 litra jasnego piwa
• 2 cebule
• 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
• 1 łyżeczka majeranku
• sól, pieprz do oprószenia
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Golonki zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Do wody wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
• Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć golonki z wywaru.
• Wymieszać wszystkie składniki marynaty z czoskiem i pokrojoną w piórka cebulą.
• Golonki zalać marynatą i odstawić na dwie godziny.
• Po tym czasie golonki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 200 st.C i piec pod przykryciem przez ok. 1 godziny.
• Po tym czasie zrumienić jeszcze bez przykrycia przez 30 minut.
Komentarze