Gotowana faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz zrobiłam faszerowaną cukinię i wyszła przepyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 większe cukinie
    500 g mięsa mielonego
    300 g ryżu
    ½ czerwonej papryki
    1 cebula
    1 pętko kiełbasy
    2 kostki warzywne
    Garść lubczyku
    Przyprawa Degusta
    Pieprz

Gotowana faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż na dwie równe połowy i wydrążamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobną kostkę i razem chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie miękkie. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do większej miski wkładamy ugotowany ryż, usmażone mięso z cebulą i papryką, pokrojoną kiełbasę i lubczyk. Przyprawiamy przyprawą i pieprzem, mieszamy. Faszerujemy cukinie. Do brytfanny wlewamy wody na 1,5 cm i rozpuszczamy kostki warzywne. Układamy cukinie, dolewamy wody do 0,5 cm poniżej cukinii, zamykamy i gotujemy do miękkości. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy