Grahamki

0 (0 ocen)

Grahamki z własnego piekarnika to idealna propozycja na niedzielne śniadanie.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki luksusowej
    2 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
    6 dag świeżych drożdży
    2 jajka
    6 łyżek oleju rzepakowego
    1,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grahamki 1. Mąki wymieszać w misce z solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do drożdży, dodać olej i jajka. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką do ciasta drożdżowego wyrobić gładkie ciasto ( wyrabiać je kilka minut)
  • grahamki 2. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyjąć na podsypaną mąką blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki z ciasta i pociąć na mniejsze porcje mi wyszło 20 szt,
  • grahamki 3. uformować z ciasta bułki, ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem i odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.
    Przed pieczeniem bułki lekko naciąć ostrym nożem i posypać mąką luksusową.
    Piec w temp. 225 st do 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy