Grahamki z żurawiną

0 (0 ocen)

Pachnące , domowe grahamki z wyczuwalnym masłem oraz słodką żurawiną. Bułki po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek , swą świeżość zachowują nawet na 3 dzień.

Składniki:

  • Zaczyn:
    25g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki ciepłej wody
    4-5 łyżek mąki tortowej
    Ciasto:
    350g mąki pszennej tortowej T-450
    200g mąki pszennej graham T-1850
    50g roztopionego masła
    100g suszonej żurawiny
    szczypta soli
    mąka tortowa do posypania bułeczek

Grahamki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Grahamki z żurawiną 1. Zaczyn: drożdże wkruszamy do miski , wsypujemy cukier ,oraz wlewamy wodę , mieszamy do rozpuszczenia się składników.
    Wsypujemy mąkę , łączymy do powstania konsystencji gęstej śmietany.
    Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 
Grahamki z żurawiną 2. Ciasto:Do miski wsypujemy mąki , wlewamy masło oraz gotowy zaczyn.
    Dodajemy żurawinę oraz sól.
  • 
Grahamki z żurawiną 3. Wyrabiamy elastyczne , gładkie ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz to podwojenia objętości.
  • 
Grahamki z żurawiną 4.
    Z ciasta formujemy bułeczki wielkości dłoni , każdą nacinamy ostrym nożem wzdłuż.
  • 
Grahamki z żurawiną 5.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na kolejne 30 min.
    Każdą bułkę oprószamy mąką luksusową , pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy