Grejpfrutowy kurczak z patelni

0 (0 ocen)

Niecodzienna i nieco egzotyczna propozycja podania kurczaka.

Składniki:


  • 6 podudzi z kurczaka
    2 grejpfruty
    350 ml bulionu drobiowego
    1 cebula
    1 duża marchew
    1 ząbek czosnku
    po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej mielonej papryki
    3 łyżki oliwy

Grejpfrutowy kurczak z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia z kurczaka oczyścić i zamarynować w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, mieloną papryką, wyciśniętym ząbku czosnku i soku z połowy grejpfruta. Kurczaka wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  • 2. Patelnię rozgrzać. Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na złoto a następnie podlać bulionem i sokiem z całego grejpfruta.
    Dodać pokrojoną w piórka cebulę i w słupki marchew. Dusić ok. 30 minut. Na końcu duszenia do potrawy dodać pokrojone w segmenty kawałki z połowy grejpfruta bez skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy