Grillowane smakołyki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie ma nic przyjemniejszego niż spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół na świeżym powietrzu i przy grillu.

Składniki:

  • ● 40 dag chudego mięsa wieprzowego
    ● 30 dag kiełbasy czosnkowej
    ● 10 dag chudego wędzonego boczku
    ● 3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
    ● 3 ząbki czosnku
    ● duży pęczek dymki
    ● 100 ml oliwy
    ● sól
    ● pęczek posiekanej bazylii

Grillowane smakołyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w dużą kostkę. Kiełbasę
    i boczek kroimy w plasterki.Papryki oczyszczamy, usuwamy
    gniazda nasienne, a miąższ
    myjemy i osuszamy. 1/4 czerwonej
    papryki kroimy w drobną
    kostkę, pozostałe – w duże
    kawałki. Czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę.
    Dymkę kroimy na małe cząstki.
  • 2. Na szpilki nadziewamy na
    przemian kawałki mięsa, papryki,
    kiełbasy, dymki oraz boczku.
    Oliwę mieszamy z czosnkiem,
    solą i bazylią. Szaszłyki smarujemy
    sosem i odstawiamy na
    2 godziny. Grillujemy 30 minut.Upieczone posypujemy
    pokrojoną
    czerwoną
    papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy