Grillowane smakołyki mięsne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie mięsko chętnie pałaszują i dzieci. Wybornie smakuje z domowym sosem czosnkowym

  • 40 min

Składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo - wołowego
    1 jajko
    bułka tarta
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
    1/2 łyżeczki harissy
    łyżka oregano
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    szczypta pieprzu
    szczypta soli
    patyczki do szaszłyków

Grillowane smakołyki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli mamy długie patyczki do szaszłyków, warto je odrobinę skrócić na ok. 10-15 cm. Do miski wrzucamy mięso i dodajemy jajko, rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy. Dodajemy bułkę tartą i bardzo dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być taka, jak na kotlety mielone. Patyczki moczymy w zimnej wodzie (mięso będzie łatwiej przylegać). Bierzemy garść mięska i oblepiamy patyczek (proszę spojrzeć na zdjęcia, jeżeli weźmiemy za dużo mięsa, zacznie się rozpadać). Kładziemy na ruszt. Takie mięsne patyczki świetnie smakują z ostrym paprykowym sosem lub czosnkowym, gorąco polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy