Grillowany kurczak rozmarynowy

0 (0 ocen)

Krucha, soczysta i aromatyczna pierś kurczaka, danie łatwe i niekłopotliwe, każdy sobie z nim poradzi

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
    3 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    czosnek granulowany
    czerwona słodka papryka
    tymianek
    oregano
    rozmaryn świeży i suszony

Grillowany kurczak rozmarynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w naczyniu, w którym będzie marynowane.
    Polać olejem, wg gustu oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
    Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
    Naczynie zafoliować, lub przykryć (ja robiłam w pojemniku próżniowym) i odstawić do lodówki na kilka godzin.
    Piec z obu stron na grillu lub patelni grillowej spryskanej olejem.
    Po upieczeniu odstawić na chwilkę, żeby odpoczęło, a następnie pokroić ukośnie w plastry.
    Podawać z ulubioną sałatką, dipami i grzankami czosnkowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy