Rozmarynowy kurczak piwny

0 (0 ocen)

  • 26 godz.

Kurczak którym będzie zajadać się cała rodzina.

  • 26 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak 1,7 kg
    1 opakowanie przypraw rozmarynowy kurczak z warzywni /papryka słodka, rozmaryn, czosnek, oregano, tymianek /
    1 łyżeczka estragon
    1 łyżeczka majeranek
    1/2 łyżeczki papryka ostra
    1 łyżka sosu balsamico
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżka sól morska
    1 szklanka piwa

    warzywa:
    1/2 kg marchewki
    4 ziemniaki
    2 cebule

Rozmarynowy kurczak piwny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak zamarynowany 1. W miseczce przyrządzam marynatę z wszystkich przypraw sypkich. Dodaję sos balsamico, olej rzepakowy. Całość mieszam.
    Kurczaka myję, oczyszczam i osuszam ręcznikami papierowymi. Dokładnie nacieram w środku i na zewnątrz marynata. Odstawiam na dobę do lodówki. Do wysokiego wąskiego słoika albo butelki przelewam piwo i nadziewam na nią kurczaka. Ustawiam w brytfannie. Ziemniaki, cebulę ,marchewkę obieram , kroję na kawałki i układam w brytfannie razem z kurczakiem.
  • Rozmarynowy kurczak piwny 2. Piekę około 1,5 godziny, czyli czas pieczenia wynosi tyle ile waży kurczak. W między czasie kurczaka polewam sokami które wytworzą się podczas pieczenia. Podaję z warzywami z którymi był zapiekany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy