Grochówka

0 (0 ocen)

Mojemu mężowi taka zupa kojarzy się z wojskiem.

Składniki:

  • 2 szklanki grochu łuszczonego
    2 skrzydełka z kurczaka
    30 dag boczku
    30 dag cienkiej kiełbasy
    5 ziemniaków
    4 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 litry wody
    2 łyżki majeranku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 selera
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wodę odlewamy i wlewamy 2 litry świeżej wody, dodajemy skrzydełka z kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę i selera. Do zupy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu.W tym czasie podsmażamy boczek oraz kiełbasę i dodajemy do garnka z warzywami.Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny, aż groch będzie miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy