Groszkowa z pomarańczą

0 (0 ocen)

Zupa powstaje bardzo szybko ( nie licząc gotowania bulionu, ale można skorzystać z gotowych kostek). Uwielbiam ją za piękny, zielony kolor i pyszny smak.

Składniki:

  • Składniki:
    • 50 dag świeżego, zielonego groszku,
    • 15 dag obranych ziemniaków,
    • Około 4-5 łyżek śmietanki 30%,
    • Łyżka sezamu,
    • 1 cebula dymka,
    • 1 pomarańcza,
    • 0,5 szklanki soku pomarańczowego,
    • 1,5 litry warzywnego wywaru,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Oliwa,
    • Zielona pietruszka do dekoracji

Groszkowa z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę obieramy ze skórki. Dzielimy na cząstki.
    Na oliwie podsmażamy pokrojoną dymkę oraz pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość zalewamy wywarem. Gotujemy razem do miękkości. Dorzucamy groszek i w dalszym ciągu gotujemy. Gdy groszek jest już miękki zupę miksujemy. Do zmiksowanej dokładamy sok z pomarańczy oraz śmietankę. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
    Sezam delikatnie rumienimy na suchej patelni.
    Gotową zupę rozlewamy na talerze. Podajemy ją z cząstkami pomarańczy. Całość posypujemy delikatnie sezamem i dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Zupę można przygotować także z mrożonego groszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy