Zupa powstaje bardzo szybko ( nie licząc gotowania bulionu, ale można skorzystać z gotowych kostek). Uwielbiam ją za piękny, zielony kolor i pyszny smak.
Składniki:
Składniki:
• 50 dag świeżego, zielonego groszku,
• 15 dag obranych ziemniaków,
• Około 4-5 łyżek śmietanki 30%,
• Łyżka sezamu,
• 1 cebula dymka,
• 1 pomarańcza,
• 0,5 szklanki soku pomarańczowego,
• 1,5 litry warzywnego wywaru,
• Sól, pieprz do smaku,
• Oliwa,
• Zielona pietruszka do dekoracji
Groszkowa z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę obieramy ze skórki. Dzielimy na cząstki.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną dymkę oraz pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość zalewamy wywarem. Gotujemy razem do miękkości. Dorzucamy groszek i w dalszym ciągu gotujemy. Gdy groszek jest już miękki zupę miksujemy. Do zmiksowanej dokładamy sok z pomarańczy oraz śmietankę. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Sezam delikatnie rumienimy na suchej patelni.
Gotową zupę rozlewamy na talerze. Podajemy ją z cząstkami pomarańczy. Całość posypujemy delikatnie sezamem i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze