Gruszki na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny szybki deser

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 gruszki
    1 op. ciasta francuskiego (puff pastry) 375g
    1 jajko
    Cukier brązowy u mnie trzcinowy (cane sugar)
    cynamon

Gruszki na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne.
    Układamy połówki gruszek na cieście francuskim, dociskamy i wycinamy kształt gruszki z listkiem zostawiając brzeg o szer. ok. 1 cm, u góry wycinamy listek,brzeg ciasta ozdabiamy naciskając ząbkami widelca brzegi smarujemy jajkiem gruszki posypujemy cukrem i cynamonem
    Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20 minut.Ja posypałam cukrem pudrem.

Porady

Pysznie smakuje z lodami lub bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy