Gruszki w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki i smaczny deser dla domowników i gości. Dobry pomysł na wykorzystanie gruszek z kompotu lub świeżych owoców.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    5 gruszek
    masa marcepanowa
    brązowy cukier
    cynamon
    ewentualnie gałązki rozmarynu

Gruszki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut, żeby przyjęło temperaturę pokojową. Następnie rozwijamy. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Owoce z kompotu lub świeże kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy. W miejsce gniazda wkładamy starty marcepan. Kładziemy na ciasto francuskie i nożykiem lub radełkiem( z falistym brzegiem) obrysowujemy owoc. U góry wycinamy dwa listki.
    3. Gruszki nacinamy, żeby szybciej się upiekły. Posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Można posmarować masełkiem lub włożyć odrobinę pomiędzy nacięte plasterki, dodać świeże gałązki rozmarynu.
    4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 15- 20 minut.

Porady

Gruszki można posmarować masełkiem lub włożyć odrobinę pomiędzy nacięte plasterki, dodać swieże gałązki rozmarynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy