Gruszki w ciescie francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Za pomocą przyrządu wydrążyć środek z gruszki.
2. Do garnka wlać wodę, wino, cukier, przyprawy, zagotować. Do gotującego wywaru włożyć gruszki i chwilę gotować .Następnie pozostawić gruszki w wywarze do ostygnięcia.
3.Śliwki pokroić w drobna kostkę.
4.Do wystudzonego nadzienia śliwkowego dodać orzechy, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wywaru z winnego, wymieszać.
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 2mm i pociąć na paski szerokości około 1 cm. Gruszki wyjąć z wywaru, osuszyć, nadziać nadzieniem śliwkowym. Paskami cista francuskiego owijać gruszki i posmarować rozkłuconym jajkiemGotowe gruszki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod każdą gruszkę położyć kwadracik z ciasta francuskiego. Unikniemy wycieku nadzienia z gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 12 min.
5.
Na dno talerza wylać sos czekoladowy i postawić gruszki. Deser podawać zaraz po upieczeniu.
Porady
Najlepsze są gruszki twarde. Miękkie gruszki rozpływają się.
Komentarze