Gruszki w ciescie francuskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubiony deserek moich wnuczek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
    4 gruszki
    200 ml czerwonego wina wytrawnego
    10 dkg cukru
    3 godziki
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    150 ml wody
    Nadzienie:
    8 dkg suszonych śliwek
    50 ml wywaru winnego z gruszek
    1 dkg orzechów włoskich
    Sos czekoladowy:
    1 gorzka czekolada
    3 łyżki wywaru winnego

Gruszki w ciescie francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01xt0xm 1. Gruszki umyć, obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Za pomocą przyrządu wydrążyć środek z gruszki.
  • image-1epws3w 2. Do garnka wlać wodę, wino, cukier, przyprawy, zagotować. Do gotującego wywaru włożyć gruszki i chwilę gotować .Następnie pozostawić gruszki w wywarze do ostygnięcia.
  • image-0185apn 3. Śliwki pokroić w drobna kostkę.
  • image-27uo3ra 4. Do wystudzonego nadzienia śliwkowego dodać orzechy, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wywaru z winnego, wymieszać.
    Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 2mm i pociąć na paski szerokości około 1 cm. Gruszki wyjąć z wywaru, osuszyć, nadziać nadzieniem śliwkowym. Paskami cista francuskiego owijać gruszki i posmarować rozkłuconym jajkiemGotowe gruszki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod każdą gruszkę położyć kwadracik z ciasta francuskiego. Unikniemy wycieku nadzienia z gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 12 min.
  • image-0dxacbw 5.

    Na dno talerza wylać sos czekoladowy i postawić gruszki. Deser podawać zaraz po upieczeniu.

Porady

Najlepsze są gruszki twarde. Miękkie gruszki rozpływają się.

Komentarze

Podobne przepisy