Ciasto gruszko-jabłkowiec

0 (0 ocen)

ciasto jest przepysznie pyszne...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie, jabłka 5 średnie, cukier 1 łyżka, przyprawa do piernika 2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 sztuka, cukier puder - ile potrzeba

Ciasto gruszko-jabłkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, miękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę
  • etap 2. tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna
  • etap 3. ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce
  • etap 4. resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę
  • etap 5. piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie i posypać pudrem cukrem

Komentarze

Podobne przepisy