Jabłkowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placek który rozpływa sie w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka,
    kostka margaryny,
    1,5kg jabłek,
    1,5 szklanki cukru,
    1,5szklanki maki pszennej,
    1,5szklanki mąki ziemniaczanej,
    2 łyzeczki proszki do pieczenia,
    2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego,
    1l mleka.

Jabłkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
  • 2. Margarynę utrzyj ze szklanką cukru i zółtkami. Ucierając,powoli wsypuj mąke pszenną z mąka ziemniaczną i proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj ze sztywną pianą ubitą z białek.
  • 3. Budyn ugotuj z mlekiem,dodajac pozostału cukier.
  • 4. 3/4 cista włóz do natłuszczonej blachy,potem wyłóz jabłka,gorący budyń,a na wierzch resztę ciasta.Piecz ok.50min. w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy