Gruszkowa zapiekanka na bułkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru pieczywa w postaci bułek. Zapiekanka tania i oryginalna. Często ją robię np. na kolację.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 8 gruszek
    • sok z połowy cytryny
    • 5 łyżeczek cukru
    • łyżeczka cynamonu
    • 10 dag żurawiny
    • 8 bułek (najlepiej kajzerek)
    • 4 jajka
    • 3 szklanki mleka
    • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Gruszkowa zapiekanka na bułkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Porady

Gdy nie mam gruszek, to często robię tą zapiekankę z jabłkami. Jest równie smaczna:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy