Gruszkowa zapiekanka na bułkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Porady
Gdy nie mam gruszek, to często robię tą zapiekankę z jabłkami. Jest równie smaczna:)
Komentarze