Gruszkowe charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka. Zalać 3 łyżkami wody.
Gotować do czasu, aż kawałki gruszek zaczną się rozpadać.
Zmiksować lub podusić widelcem.
Do gorącego musu wsypać suchą żelatynę i dokładnie razem wymieszać.
Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno.
Przed końcem ubijania dodać cukier puder oraz mus gruszkowy.
Dokładnie razem wymieszać.
Metalowe obręcze wyłożyć folią spożywczą.
Dookoła obręczy ułożyć biszkopty.
Do środka przełożyć ubitą śmietankę z musem gruszkowym.
Przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem ułożyć na wierzchu dekorację z plasterków gruszki i srebrnych perełek.
Pamiętać, żeby wyjąć deser z metalowych obręczy.
Boki również można obłożyć plasterkami gruszki.
Komentarze