Malinowy krem otulony biszkoptami, proste ciasto nie wymagające pieczenia. Ciasto bez cukru, składnikiem słodzącym jest ksylitol czyli mniej kaloryczna wersja cukru brzozowego.
Składniki:
300 g malin (mrożone lub świeże)
4 blaty żelatyny
4,5 łyżki ksylitolu
500 g twarożku kremowego np. z wiaderka (Speisequark, 40 % zaw. tł.)
160-180 g podłużnych biszkoptów
Malinowa charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny podgrzej, aż się rozpadną, przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Dodaj ksylitol i wymieszaj by się dobrze rozpuścił w malinach. Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie by zmiękkły. Odciśnij i zalej 2-3 łyżkami gorącej wody, dodaj z 2-3 łyżki malin, a potem wlej do całości i wymieszaj, można odstawić do lodówki.
2.Twarożek przełóż do misy robota i zmiksuj. Dodawaj po trochu maliny i miksuj. Miskę wstaw ponownie do lodówki, by masa trochę stężała.
3.Na talerzu ułóż obręcz o średnicy 16 cm. Brzegi od wewnątrz obręczy wyłóż dookoła biszkoptami, stroną z cukrem na zewnątrz, na spód wyłóż 3-4 połamane na kawałki biszkopty. Wylej tężejącą masę malinową, w środek masy powciskaj kilka kawałków połamanych biszkoptw. Ciasto schładzaj ok. 3-4 godzin, by masa całkowicie zastygła.
Komentarze