Te placuszki uwielbiaja male i duze dzieci,jak rowniez dorosli.Mozna podawac na deser jaki na drugie danie i o kazdej porze roku.
Składniki:
1 litr mleka,
ok.250 g kaszy manny,
4 jajka,
tluszcz do smazenia(najlepiej pol na pol masla i margaryny)
szczypta soli,
500 g truskawek swiezych lub mrozonych(wczesniej rozmrozic)
ok.2 lyzek cukru
Grysikowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zasypac cukrem zeby puscily sok.Mleko zagotowac ze szczypta soli,zasypac kasza manna,zagotowac.Odstawic do wystygniecia,mieszajac od czasu do czasu zeby nie powstal kozuch na grysiku.Gdy wystygnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy zeby dobrze sie polaczylo.
2.Z tak przygotowanej masy formujemy dlonmi zwilzonymi woda,plaskie placuszki i smazymy na zloty kolor na rozgrzanym tluszczu.Podajemy cieple polane truskawkami wraz z sokiem.
Komentarze