Grysikowe placuszki

0 (0 ocen)

Te placuszki uwielbiaja male i duze dzieci,jak rowniez dorosli.Mozna podawac na deser jaki na drugie danie i o kazdej porze roku.

Składniki:

  • 1 litr mleka,
    ok.250 g kaszy manny,
    4 jajka,
    tluszcz do smazenia(najlepiej pol na pol masla i margaryny)
    szczypta soli,
    500 g truskawek swiezych lub mrozonych(wczesniej rozmrozic)
    ok.2 lyzek cukru

Grysikowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zasypac cukrem zeby puscily sok.Mleko zagotowac ze szczypta soli,zasypac kasza manna,zagotowac.Odstawic do wystygniecia,mieszajac od czasu do czasu zeby nie powstal kozuch na grysiku.Gdy wystygnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy zeby dobrze sie polaczylo.
  • 2. Z tak przygotowanej masy formujemy dlonmi zwilzonymi woda,plaskie placuszki i smazymy na zloty kolor na rozgrzanym tluszczu.Podajemy cieple polane truskawkami wraz z sokiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy