Placuszki grysikowe

0 (0 ocen)

Pyszne, w sam raz na obiad lub podwieczorek. Dzieci będą zachwycone ich delikatnym smakiem.

Składniki:

  • 1/2 szklanka grysiku
    1 1/2 szkl mleka
    2 łyżki masła
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki
    szczypta proszku do pieczenia
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia

Placuszki grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem i masłem. Wsypać grysik i dobrze zamieszać aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Ostudzić. Do grysiku dodać żółtka, proszek i mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą grysikową. Olej rozgrzać na patelni i smażyć niewielkie placuszki.

Porady

Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubiona konfiturą. Wyszło mi 14 placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy