Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam każdą wariację, w których użyte jest jajko i pieczywo. Tym razem proponuję coś po francusku z moim udoskonaleniem.

  • 15 min

Składniki:

  • Czego użyłem;
    -kromki chleba żytniego
    -jajko
    -sól, pieprz, oregano
    -ser edamski pokrojony w cienkie plastry
    -gorgonzola
    -jogurt naturalny
    -papryka czerwona
    -parmezan
    -szynka
    -mix sałat

Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko z solą i pieprzem i świeżym posiekanym oregano roztrzepujemy. Zanurzamy w nim kromki chleba i smażymy do ścięcia na maśle klarowanym.
    Ściągamy z patelni, układamy na nich szynkę, ser edamski i kawałki gorgonzoli i zapiekamy pod grillem na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 5 minut.
  • 2. Sos.
    Kilka obranych płatów papryki siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym, pieprzem i parmezanem.
    Polewamy nim liście sałaty i grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy