Grzanki „jajo na boczku”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sycący posiłek na udany początek dnia.

Składniki:

  • ● 2 kromki chleba (zwykłego lub tostowego)
    ● 2 plastry boczku parzonego
    ● 2 jajka
    ● pomidor
    ● 1/2 cebuli
    ● garść posiekanego szczypiorku
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do smażenia

Grzanki „jajo na boczku” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora myjemy, osuszamy,
    kroimy w plastry i układamy
    na talerzu. Cebulę obieramy,
    siekamy, posypujemy
    pomidory. Oprószamy solą
    i pieprzem.
  • 2. Na rozgrzanym na patelni
    tłuszczu smażymy jajka sadzone.
    Wyjmujemy. Boczek
    obsmażamy na rumiano, a następnie
    dokładnie osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • Grzanki „jajo na boczku” 3. Chleb obsmażamy na patelni
    lub w opiekaczu. Na każdą
    grzankę kładziemy plaster
    boczku i jajko. Posypujemy
    szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy