Grzybowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wysypujemy na blachę posmarowaną margaryną i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem grzybowym.Dokładamy jeszcze trochę margaryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy często mieszając aż zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka a na oddzielnej patelni smażymy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Do usmażonej piersi dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem. Jak ryż jest już miękki przekładamy go do mięsa i pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszamy po czym dodajemy śmietankę (3-4 duże łyżki, żeby danie nie było zbyt płynne). Posypujemy pietruszką i doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem.
Porady
Ryż mieszajmy dość często ponieważ z wierzchu może być twardy a pod spodem okaże się aż rozgotowany. Można również dosypać koperku.
Komentarze