Grzybowe risotto

0 (0 ocen)

Wszyscy lubimy ryż, pieczarki i kurczaka. Więc czemu by tego nie połączyć?

Składniki:

  • 3 woreczki Ryżu
    Pierś z kurczaka
    500g Pieczarek
    2 kostki bulionu grzybowego
    Margaryna
    Śmietana 30%
    Pietruszka suszona, mrożona lub świeża
    3 mniejsze cebulki szalotki
    Ząbek czosnku
    Vegeta, pieprz

Grzybowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wysypujemy na blachę posmarowaną margaryną i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem grzybowym.Dokładamy jeszcze trochę margaryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy często mieszając aż zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka a na oddzielnej patelni smażymy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Do usmażonej piersi dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem. Jak ryż jest już miękki przekładamy go do mięsa i pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszamy po czym dodajemy śmietankę (3-4 duże łyżki, żeby danie nie było zbyt płynne). Posypujemy pietruszką i doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem.

Porady

Ryż mieszajmy dość często ponieważ z wierzchu może być twardy a pod spodem okaże się aż rozgotowany. Można również dosypać koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy